SonoFreq

made by a Sonologist.

© 2017 Thiemo Cyril Contact

Biografie [uitgebreid]

Even voorstellen ....

Ik ben Thiemo en ik ben geboren op 23 juli 1970 te Capelle a.d. IJssel. Ik verhuisde naar een klein dorpje toen ik 1 jaar oud was, samen met mijn ouders. Ik groeide op in dit dorpje Zuid Beijerland in de Hoeksche Waard, tegenwoordig bekend als Korendijk. Mijn ouders waren geen muzikanten maar muziek speelde wel een belangrijke rol in ons dagelijks leven.

1977: Op 7-jarige leeftijd raakte ik gefascineerd door de sounds en melodieën op het album 'Oxygene' van Jean-Michel Jarre. Wat het zo écht maakte: de videoclip op TV (Oxygene part 4). Vanaf dat moment heeft het electronische muziekgenre mij gegrepen...
Zo las ik graag ook de achterkant van een albumhoes, over de synthesizers die gebruikt werden of waar het allemaal was opgenomen. Artiesten als Jean-Michel Jarre, Kitaro, Vangelis, Peru en vele anderen: ze werden onderdeel van mijn belevingswereld, mijn gedachten, mijn hart. Het voelde heel persoonlijk. Ik wilde er gewoon induiken! Het duurde dan ook niet lang voordat ik bedacht dat ik best een baan wilde hebben in de muziek-en technologiesferen.

Regelmatig was ik te vinden in een platenwinkel, op onderzoek in het 'synthesizer' schap van de winkel en veel aan het beluisteren. De bediening in de winkels moeten wel eens een beetje gek van mij geworden zijn, sorry! Maar wat ik allemaal wilde luisteren meende ik écht! Dit gebeurde allemaal toen ik nog vrij jong was, een jaar of 9-13.

1983-1989: Tijdens de middelbare school (VWO, RSG Oud-Beijerland) was ik tevens enorm fan geworden van electro-pop, synth-pop, Franse pop, Italo en Disco. Ik luisterde naar The Tapps, Yazoo, Erasure, Fun Fun, Art of Noise, Mylène Farmer, Thomas Dolby, Peter Gabriel, Eart, Wind & Fire enz. Ik zette met regelmaat de wekker voor het vrijdagnacht programma bij radio Veronica van 0.00- 02.00 uur: "In the Mix" door Ben Liebrand die het allemaal non-stop deed met een 'Chronometer'. Super! Ik nam ook mijn eigen dingen op, nam een microfoon en noemde dat mijn eigen radio programma. Ik vond dit allemaal zó leuk dat ik erover na begon te denken om een opleiding te gaan volgen die met muziek en electronica te maken zou hebben. Zou zoiets eigenlijk bestaan, vroeg ik mij af? Ik kon niet wachten!

De eerste stap: ik kocht een synthesizer (Technics AX-7) en een synth module (Roland D-110) in het jaar 1989. Ik kocht ook mijn eerste computer: de Atari 1040st (staat nog steeds in de kelder, inclusief alle floppy disks vol met arrangementen). Software: Pro24 en daarna al snel Steinberg's Cubase. Ik maakte eigen stukken muziek ter voorbereiding op wat komen ging.

1990: Ik deed toelatingsexamen voor 'Muziektechnologie' in Utrecht: geslaagd! Ik deed ook toelatingsexamen voor 'Sonologie' in Den Haag (Koninklijk Conservatorium): geslaagd! Ik gaf de voorkeur aan het Koninklijk Conservatorium en mijn Sonologie avontuur kon beginnen!

1995: Het afstuderen: diploma behaald in 1995, ondertekend door (R.I.P.) Konrad Boehmer. Focus: Ambient (House)muziek. Onderdeel van het examen: LIVE optreden in Paradiso Amsterdam. Het optreden werd door mij voorzien van bandleden, danseressen en een professionele lichtshow. Tracks werden gearrangeerd én geproduceerd door ondergetekende ;-)
photos: Normally Invisible in 1995 - LIVE!

1995: de eerste album release met de band 'Normally Invisible', contract getekend met Staalplaat records in Amsterdam. LIVE optredens in Den Haag (Plein Open) en Rotterdam (Nighttown). In 1996 verliet ik de band om persoonlijke redenen en omdat ik klank synthesetechnieken zelf wilden gaan ontdekken.

1998: verhuizing van Den Haag naar Zoetermeer. Onduidelijke keuze. Feit is wel dat ik moest leren, voelen en rehabiliteren.
2000: verhuizing van Zoetermeer terug naar Den Haag, herboren!

2001: verhuizing van Den Haag naar Rotterdam, naar een fantastisch koop-appartement aan de Maas met uitzicht over de skyline van Rotterdam. Zéér inspiratievol! (er zouden daar nog flink wat projecten geboren worden!)

2002: mijn eerste solo album werd gereleased in 2002 onder de artiestennaam "TC". Het album was getiteld 'Atlantic Treasure' ( iTunes Store + diverse andere online stores). Het album werd prima ontvangen door liefhebbers van sequencemuziek en ambientmuziek. Een tijdloze release.2005-2013: Mijn passie voor (electronische) muziek resulteerde in het bedenken, maken en publiceren van de Spacemusic podcast. De eerste electronische muziek podcast. Inhoud: muziek die via o.a. netlabels online gevonden kon worden, het promoten van diverse albums en artiesten, evenementen en het bespreken van feedback door luisteraars. De podcast bevatte nonstop mixen en geluidsavonturen. Binnen twee jaar tijd groeide de podcast uit tot een groot succes met 10.000-20.000 luisteraars per aflevering.

Hoogtepunten: soundseeingtours gecombineerd met muziektracks, interviews met artiesten (I Awake, Aware, James Bernard, Jason Corder, The Circular Ruins, SYNC24, Lazy Hammock, David Helpling, John Jenkins) en samenwerking / promotie voor platenlabels in het ambient en electronische muziekgenre (Ultimae Records, Syngate Records, Spotted Peccary Music).

In diezelfde periode lanceerde ik nog een andere serie: de Fresh Air! podcast. Deze show was meer gericht op lounge en downtempo muziek en werd snel populair bij Spacemusic luisteraars én nieuwe luisteraars. Feedback kwam binnen vanuit treinen, vliegtuigen, bergen, stranden en de tropen... iets wat je van te voren niet bedenken kunt.
Stacks Image 98
2014: De laatste aflevering van het 9e seizoen van de Spacemusic podcast werd in 2014 gepubliceerd. Na 10 jaar ambient en electronisch muziekentertainment, met een totaal aantal downloads dichtbij de 3 miljoen (!), kwam de Spacemusic podcast tot een einde.

2015: Project: Ambient Zone. Streaming mixen (Mixcloud®) in plaats van podcast downloads. Site: www.ambient.zone Genre: Ambient en Electronische muziek.

Wat betreft audio,video en technologie, heb ik gewerkt bij diverse bedrijven. Audio/Video support (De Doelen, Steigenberger Kurhaus, RTV Rijnmond) maar ook als Accountmanager en Projectmanager (Micros, Kyocera, Canon). Ik heb bij Apple Benelux gewerkt gedurende 5 jaar (2008-2013) als Solutions Consultant (100% gebaseerd op passie voor de producten). Later werd mij gevraagd om trainingen te verzorgen en collega's te coachen, ook bij Apple. Fantastische tijd!

In 2013 nam ik het besluit dat er iets moest veranderen.
Er miste iets .... en dat 'iets' was muziek!
Stacks Image 71

2015: Nadat ik veel van mijn hardware uit de jaren '90 had verkocht of ingeruild, was het produceren van muziek erg veranderd gedurende de jaren: overwegend software en plugins in plaats van hardware en knoppen! Het was dus tijd geworden om dit allemaal uit te gaan zoeken en vertrouwd te raken met nieuwe technologieën, nieuwe methoden om soundtextures te maken, grooves etc.

Een mijlpaal: na 14 jaar gebruik van Apple Logic als DAW ben ik geswitched naar Ableton Live. Een workflow die érg aanspreekt, eenvoud en toch geraffineerd. Grappig detail: Ableton Live bracht een beetje het goeie-ouwe Atari gevoel terug! Het is absoluut gemaakt door mensen die begrijpen van muzikanten willen.

2016: Naast het gebruik van fantastisch nieuwe software, heb ik ook weer wat nieuwe hardware toegevoegd zoals de Waldorf Blofeld synthesizer. Dit met een aantal redenen; gebruikersvriendelijk met een enorm scala aan klank-bewerking anno nu, de wavetable-techniek is subliem. Tijd dus om mijn reis voort te zetten!

Met een ongekende Passie voor muziek en technologie, klaar voor een 'second life'.
Dit betekent: terug naar mijn roots.

Momenteel zoek ik naar werk dat sterk verwant is met Muziek & Technologie.
Herken je bovenstaande of wil je in contact komen?

Laat je dan snel horen.

~Thiemo
Rotterdam,
October 21st 2016*** Deze biografie betreft muzikale activiteiten en feiten;
voor een gedetailleerd CV neem contact op of bezoek mijn
Linked-In profile ***